Szynka z piersi indyczej z szynkowaru

W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam pyszna szyneczkę bez specjalnych dodatków proste składniki, dzięki czemu szyneczka jest wspaniała :) idealna dla dzieci i osób na diecie :D. Prawdziwe mięsko i wiem co jem, już dawno kupiłam szynkowar, ale jakoś tak mi się nie chciało wziąć do tego. A  że ostatnio kupiłam dwa swojskie indyki i świeżego mięska było dużo wybór padł na ten przepis. Pochodzi on ze świetnego bloga Cafe Babilon :).


Składniki :

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta u mnie spora gałki muszkatołowej
  • 18 g soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/3 szklanki wody

Opis wykonania:


 Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grubsze kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy kilka minut ręką.
Do szynkowaru wkładamy worek, mięso układamy w worku dokładnie upychając by nie powstały kieszenie powietrzne. Następnie worek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar, wstawiamy na 24 h do lodówki.
W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar - woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa.
Parzymy w około 85 C przez 1,5 godziny.
Studzimy szynkę w szynkowarze, następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I możemy się cieszyć domową szyneczką :)




Podobne Przepisy

3 komentarze

Instagram