Kapusta staropolska z suszonymi grzybami na Wigilię

Kto się jej oprze, powinna znajdować się na każdym świątecznym stole. Najlepsza do jej sporządzenia jest 100 % kapusta kiszona nie kwaszona  octem taka na ogół znajduje się w sklepach. Warto więc poszukać jej na bazarach warzywnych :).



Składniki :

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • olej 
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego 
  • 1 owoc jagody jałowca
  • listek laurowy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier

Opis wykonania:


Grzyby namaczamy w letniej wodzie i pozostawiamy na noc. Gotujemy je w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy wywar.
Kapustę jeżeli jest mocno kwaśna delikatnie płuczemy - jeżeli nie nie ma potrzeby płukania, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wywaru z gotowania grzybów i  1 szklanką wody.
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju dodajemy do kapusty, dodajemy ziele angielskie, listek, pieprz, jałowiec i gotujemy na mniejszym ogniu bez przykrycia 30 minut.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby, przyprawiamy. Gotujemy do odparowania wody mieszając by kapusta się nie przypaliła.




Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram