Błyskawiczna babka piaskowa

Pyszna babka, a co najważniejsze, wykonanie ciasta zajęło mi 5 minut i już siedziała w piekarniku :). Przepis dostałam od Iwony B. z grupy na Facebooku "Tak smacznie jak u Mamy". Składniki : 4 jajka …

Domowe Malibu bez mleczka skondensowanego

Uwielbiam malibu ale chciałam je wykonać bez dodania mleka skondensowanego by można je było dodawać do różnych drinków i by nie wpływało na zmianę koloru. Likier ten można przygotować na 2 sposoby z mleczkiem lub bez wi…

Spaghetti z klopsikami

Jakoś mnie dziś naszło na spaghetti ale takie nie zwyczajne tylko z klopsikami :). Danie pyszne i proste za razem więc polecam :). Składniki : sos  50 ml oliwy 5 ząbków czosnku łyżka posiekanej natki pietr…

Torcik dla Milenki

Śliczny, kolorowy pomysł podrzucony ze strony Tortyartystyczne.pl :). Jak patrze na ten tort to sama się do siebie śmieje to chyba magia kolorów jest taki wesoły i kolorowy. Pomalowałam go aerografem, używam barwników d…

Masa kokosowa a'la rafaello do ciast i tortów

Pyszna masa  dla wielbicieli kokosa, ja uwielbiam połączenie masy kokosowej z ananasową. Już niedługo ją wam również przedstawie :). Masa cudownie smakuje w połączeniu z masa malinową, która już podawałam na blogu. Masa…

Krewetki wg. Jamiego Olivera

Zachciało mi się pójść do szkoły, taak do szkoły chciałam podszkolić swój angielski i teraz siedzę nad książkami już 2 tydzień i kuję. Jest tak wysoki poziom, że zastanawiam się co ja tam robię, ale tak łatwo się nie po…

Kotlety ziemniaczane

Uwielbiam te kotlety zwłaszcza z sosem pomidorowym :). W sumie proste i tanie danie, a zarazem smaczne. Składniki : na 16 kotlecików 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oleju kilka łyżek mąki pszennej 2 j…

Sos pomidorowy

Pyszny, szybki i uniwersalny. Można wzbogacić go na wiele sposobów: dodając pieczarki, seler naciowy, mielone mięso, czy pokrojona wędlinę. Odpowiedni do wszelkich mięs, niektórych dań warzywnych czy makaronu. S…

Francuska zupa cebulowa

Uwielbiam zupę cebulową, jednak rzadko ją przygotowuję :). Przepis ten wykorzystuje podany już przeze mnie ciemny wywar drobiowy. Należy pamiętać o soli ponieważ łatwo zupę przesolić, solimy cebulę, ser jest też słonawy…

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)