Faworkowe serca

Pyszne faworki w kształcie serc, z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki cytrynowej są naprawdę pyszne. Moje rosły przy smażeniu jak oszalałe chyba zbytnio zlałam ciasto wałkiem :D, spróbujcie są pyszne.W kieliszkach jest Picolo ;).
Źródło: Biblioteczka poradnika domowego 2/2013


Składniki : wychodzi spora ilość

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36%
  • 3 dag roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • smalec lub olej do smażenia

Opis wykonania:


Żółtka ucieramy z cukrem i solą na puszysta masę, dodajemy kefir, śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz spirytus- miksujemy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem, wlewamy masę żółtkową dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wybijamy ciasto do powstania widocznych pęcherzyków powietrza. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki. 
Olej lub smalec rozgrzewamy w głębokim garnku, ciasto cieniutko wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy różnej wielkości serca, wkładamy na tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron, odcedzamy i kładziemy na papierowy ręcznik. Odsączone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. 
Źródło: Biblioteczka Poradnika domowego 2/2013




Karnawałowe Słodkości!

Podobne Przepisy

7 komentarze

  1. Świetne, przez nietypowy kształt tym bardziej chce się jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na słodkie serduszka :-) zjadłabym kilka ze smakiem i szampana też bym wypiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na faworki serduszkowe :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna alternatywa dla zwykłych faworków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak! bym zjadła i popiła xd :D

    OdpowiedzUsuń

Instagram