Ziemniaczane rozetki

Wspaniały dodatek do obiadów, pyszne rozetki przypieczone z wierzchu i miękkie w środku. Niecodzienny prosty dodatek, ale jaki wytworny :).




Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 żółtka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Opis wykonania:


Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę - ja dokładnie rozbiłam tłuczkiem do ziemniaków. Do ciepłej masy dodajemy przyprawy do smaku, następnie dodajemy  żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do woreczka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy rozetki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 C około 20 minut. Podajemy gorące.




Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. Ślicznie Ci wyszły :-) jadłam kiedyś i bardzo mi smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Marzenko :) są pyszne spróbuj niektórzy dodają jeszcze masło, ale ja lubię ten przepis bo jest prosty .

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny dodatek do obiadu. Pewnie trzeba zrobić większą ilość, bo znikają szybko ....

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ten sposób podania ziemniaka :) dość że ładnie wygląda to pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram