Ziemniaczane rozetki

Wspaniały dodatek do obiadów, pyszne rozetki przypieczone z wierzchu i miękkie w środku. Niecodzienny prosty dodatek, ale jaki wytworny :).




Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 żółtka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Opis wykonania:


Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę - ja dokładnie rozbiłam tłuczkiem do ziemniaków. Do ciepłej masy dodajemy przyprawy do smaku, następnie dodajemy  żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do woreczka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy rozetki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 C około 20 minut. Podajemy gorące.




Komentarze

  1. Ślicznie Ci wyszły :-) jadłam kiedyś i bardzo mi smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Marzenko :) są pyszne spróbuj niektórzy dodają jeszcze masło, ale ja lubię ten przepis bo jest prosty .

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny dodatek do obiadu. Pewnie trzeba zrobić większą ilość, bo znikają szybko ....

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ten sposób podania ziemniaka :) dość że ładnie wygląda to pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)