Ciasto bajadera

Przepis dla miłośników bajaderek -zwłaszcza jak trzeba zużyć resztki niepotrzebnych ciastek lub biszkoptu jak w moim wypadku. Bądź upiec biszkopt z 3 jajek ;). Ciasto znika raz dwa, nie jest mdłe dzięki dodaniu powideł i nie za słodkie :).


Ciasto: blaszka 26 x24 cm

  • 30 dag mąki
  • 7 dag cukru
  • 3 jajka
  • 12,5 dag margaryny
  • 65 ml ś 30 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • sól

Masa

  • 30 dag pozostałości z ciastek, biszkoptów, herbatników
  • 12,5 g margaryny
  • 5 dag cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • pół słoika powideł śliwkowych
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów lub migdałów
  • 80 ml mleka
  • aromat rumowy lub 3 łyżki rumu

Polewa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  •  5 łyżek kwaśnej śmietany

Opis wykonania:



Ciasto 

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do mąki wraz z cukrem i jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.

Masa

Rozpuszczamy margarynę, następnie jeszcze do ciepłej dodajemy cukier, kakao oraz mleko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Pozostałości ciasta lub ciastek kruszymy ( jeżeli nie macie upieczcie biszkopt z 3 jajek tylko bardziej go wysuszcie przy pieczeniu  ) dodajemy posiekane bakalie oraz powidła i aromat, dokładnie mieszamy i zaraz wykładamy na ciasto. Równomiernie rozprowadzamy.


Polewa

W wodzie namaczamy żelatynę, margarynę rozpuszczamy następnie dodajemy cukier i kakao, podgrzewamy lekko -  masa nie może się zagotować. Gdy masa ładnie się połączy  ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Ja użyłam tylko 3 łyżek cukru bo chciałam by polewa nie była za słodka.





Komentarze

  1. Fajny pomysł. Ciacho zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie, bo naprawdę lubię bajaderki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)