Drożdżówka ze śliwkami i serem

Wrócił wrzesień i powakacyjna dalsza edycja "Wypiekanie na śniadanie" tym razem piekliśmy i w sumie aż do niedzieli pieczemy drożdżówkę z serem i śliwkami - pyszności. Przepis prosty i każdemu z was się na pewno uda :). Link do przepisu:
http://100smakow.com.pl/drozdzowka-ze-sliwkami/ 

Składniki : cytuje
Drożdżówka ze śliwkami

Ciasto:

  • 375 g mąki 
  • 8 g drożdży instant - 1 paczka
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg śliwek lub moreli 
  • 150 g twarogu 
  • * budyń waniliowy
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. ---* jeżeli ser jest mocno wilgotny radze dodać budyń waniliowy bez cukru. Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy  ciasto wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.

Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. Smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.---* moja uwaga radzę piec 60 minut.

Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy konfiturą morelową.

 




Osoby które wspólnie wypiekały :












Komentarze

  1. Przepiękne i przepyszne ciasto, takie drożdżówki to ja uwielbiam. Dziekuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne foto . ciasto wygląda rewelacyjnie. Dzięki za wspólne pieczenie i zapraszam do mnie .http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/09/Drozdzowka-ze-sliwkami-i-twarogiem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna kompozycja zdjęć! Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne wypiekanie :) idealna wyszła

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna) dziekuje za wspolne wypiekanie)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżówka rewelacyjna, dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne wypiekanie , ale śliczna drożdżówka i piękne zdjęcia , pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE ,wygląda przepysznie twoja drozdzówka :)...

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze! :) dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólne pieczenie. Piękna drożdżówka Ci wyszła:). Widać, że piekarnik piekarnikowi nierówny, bo ja znów piekłam krócej i w niższej temperaturze:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)