Francuskie rożki z jabłkami

Kolejny weekendowy wypiek w "Wypiekaniu na śniadanie " tym razem Małgosia zaproponowała domowe ciasto francuskie nadziane jabłkami.  Jak tu się nie skusić mimo ostrego zapalenia oskrzeli i jutrzejszego wylotu na chrzciny, ale udało się -  jak to mówią dla chcącego nic trudnego. I warto było domowe ciasto francuskie jest tak delikatne i pyszne, że żadne kupne mu nie dorówna! Wypróbujcie ;).




Przepis z książki Francja na słodko



Składniki ciasto na 8szt

275 g masła
275g mąki
szczypta soli
1 żółtko

Składniki: nadzienia

800g jabłek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Lukier

40g cukru pudru
2-3 łyżeczki soku z cytryny

Ponadto: mąka do podsypania blatu

żółtko do smarowania wierzchu

Przygotowanie:


Nastawić lodówkę na bardzo niską temperaturę. Roztopić 25g masła. Przenieść na stolnicę 250g mąki, w środku zrobić zagłębienie. Wlać roztopione masło, dodać sól i żółtko, zagnieść.
Dodać tyle wody by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie umyć jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml )
Odstawić do ostygnięcia.

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, rozwałkowane ciasto powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane przygotowane wcześniej ale być trzy razy dłuższe.
Pośrodku ciasta położyć ciasto maślane, zagiąć krawędzie i jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, powtarzać tę czynność przynajmniej 3 razy.
Rozgrzać piekarnik do 225 C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i ostrym nożem pokroić kwadraty. Z dwóch stron posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, po środku ułożyć farsz z jabłek, złożyć w trójkąt i ścisnąć brzegi. Piec na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut, odstawić do ostygnięcia i polukrować.
Smacznego!


Wraz ze mną wypiekały :






Komentarze

  1. Super pyszne rożki. Uwielbiam takie. Zdrówka Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne. Ja niestety tym razem nie dam rady. Ale zrobię je później bo wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. smak wyjątkowy i to ciasto rozpływające się w ustach! dla mnie pycha! dzieki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)