Kruche ciastka od siostry Anastazji

To ostatnia rzecz jaką udało mi się upiec w moim staro nowym piekarniku - ma tylko dwa lata nie mówiąc że dosyć sporo kosztował i odmówił posłuszeństwa. Wyobraźcie sobie moja minę gdy włączam go by nagrzać przed włożeniem gęsi na świąteczny obiad, a tu nic się nie dzieje! Produktom firmy Amica już podziękuję...raz na zawsze. Ciekawe co powie serwisant w poniedziałek znając życie trzeba będzie zainwestować w nowy bo ten nie będzie się opłacało naprawiać...
Wracając do ciasteczek są fenomenalne i przy sprawnym piekarniku mam zamiar powtórzyć ich wypiek nawet w większej ilości.


Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka gotowane
  • 2 żółtka surowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 białko
  • 3 łyżki marmolady twardej
  • mielone orzechy, migdały lub kokos
Opis wykonania:

Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko, z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku zarabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy na grubość3 mm i wycinamy foremkami identyczne kształty by tworzyły pary. W każdym ciastku z pary wycinamy okienko na marmoladę. Ja posiadam komplety do ciasteczek z okienkiem. Ciasteczka dolne smarujemy rozmąconym białkiem następnie nakładamy ciastko z okienkiem i napełniamy je z wierzchu marmoladą. Najlepiej jest rozrobić marmoladę widelcem by miało jedna konsystencję i włożyć ja do worka cukierniczego, ułatwia to nadziewanie ciasteczek.
Wierzch ponownie smarujemy białkiem i posypujemy mielonymi orzechami.
Pieczemy około 10 minut w 180 C do zrumienienia się ciasteczek.

źródło 100 najnowszych ciast siostry Anastazji.

Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. Urocze ciasteczka :)
    Współczuję tego zepsutego piekarnika...

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam kilka do kawki :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy przez gotowane zoltka masz na mysli zoltka z jajek na twardo? Bo tego jeszcze nie widzialam w przepisie na ciastka...

    OdpowiedzUsuń
  4. My new way - Tak z ugotowanych na twardo jajek :), dosyć często u starsze kucharki posiadają bardzo stare przepisy z dodatkiem gotowanych żółtek. Gotowane żółtka sprawiają że ciasto jest bardziej kruche. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram