Hot cross buns - angielskie bułeczki z krzyżykiem

Pyszne słodkie bułeczki, tradycyjnie wypiekane w Anglii w Wielki Piątek na zakończenie postu. Są tak smaczne że znikły zaraz po upieczeniu, dodatek bakalii i słodkiej glazury sprawia, że nie można im się oprzeć. 











Składniki na 12 szt:



Zaczyn:


  • 1/4 szklanki mąki chlebowej
  • 190 g mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 6 g drożdży instant

Gotowe ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 g soli
  • 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki suszonych porzeczek- dodałam żurawinę
  • 1/4 szklanki mocno ubitej skórki kandyzowanej z pomarańczy lub cytryny

Ciasto na krzyżyk:

  • 28 g masła
  • 28 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • skórka z 1/2 cytryny
  • małe roztrzepane jajko
  • niecała 1/2 szklanki mąki pszennej

Syrop:

  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wody

Opis wykonania:


Zaczyn:


Rozpuszczamy w letnim mleku drożdże, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 40 minut, aż zaczyn potroi swoją objętość.

Mieszanie:


Można wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym, mąkę wsypujemy do miski dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, cukier, sól i ziele angielskie, całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zaczyn.
Wyrabiamy w mikserze na pierwszej prędkości około 3 minut później na 2 prędkości prze 3 minuty. Celem jest uzyskanie silnej siatki glutenowej, aby ciasto ładnie rosło i udźwignęło  dodatek owoców i masła. 
Dodajemy suszone owoce i skórkę z cytrusów drobno posiekaną, mieszamy i odstawiamy na wyrośnięcia na 1 godzinę, po 30 minutach dokonujemy lekkiego składania na 4 na środka ciasta.
Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje około 70 g zaokrąglamy i kładziemy na blaszce w 4 cm odstępach bułeczki jeszcze sporo urosną. Uformowane bułeczki przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto na krzyżyk:


Wykonujemy dopiero po uformowaniu i odstawieniu do wyrośnięcia bułeczek.
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mleko, wanilię, skórkę z cytryny i roztrzepane jajko, mieszamy i wsypujemy mąkę, dokładnie wyrabiamy. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Po wyrośnięciu bułeczek, wyciskamy kreski na bułkach najpierw w jedną stronę, później w drugą tworząc po środku krzyż.

Bułki pieczemy w 225 C przez 14 minut, aż będą brązowe i sprężyste.

Syrop:

 Gotujemy cukier z wodą, po zagotowaniu jest gotowy do użycia.

Smarujemy syropem bułki zaraz po wyciągnięciu z pieca.

źródło:Jeffrey Hamelman "Chleb"




Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram