Hot cross buns - angielskie bułeczki z krzyżykiem

Pyszne słodkie bułeczki, tradycyjnie wypiekane w Anglii w Wielki Piątek na zakończenie postu. Są tak smaczne, że zniknęły zaraz po upieczeniu. Dodatek bakalii i słodkiej glazury sprawia, że nie można im się oprzeć. 










Składniki na 12 szt:

Zaczyn:

  • 1/4 szklanki mąki chlebowej
  • 190 g mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 6 g drożdży instant

Gotowe ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 g soli
  • 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki suszonych porzeczek (ja dodałam żurawinę)
  • 1/4 szklanki mocno ubitej skórki kandyzowanej z pomarańczy lub cytryny

Ciasto na krzyżyk:

  • 28 g masła
  • 28 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • skórka z 1/2 cytryny
  • małe roztrzepane jajko
  • niecałe 1/2 szklanki mąki pszennej

Syrop:

  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wody


Opis wykonania:

Zaczyn:

Rozpuszczamy w letnim mleku drożdże, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 40 minut, aż zaczyn potroi swoją objętość.

Mieszanie:

Można wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, cukier, sól i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zaczyn.
Wyrabiamy w mikserze na pierwszej prędkości około 3 minuty, później na 2 prędkości przez kolejne 3 minuty. Celem jest uzyskanie silnej siatki glutenowej, aby ciasto ładnie rosło i udźwignęło dodatek owoców i masła. 
Dodajemy suszone owoce i drobno posiekaną skórkę z cytrusów. Mieszamy i odstawiamy na wyrośnięcia na 1 godzinę (po 30 minutach dokonujemy lekkiego składania na 4 na środku ciasta)
Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje (około 70 g), zaokrąglamy i kładziemy na blaszce w 4 cm odstępach (bułeczki jeszcze sporo urosną). Uformowane bułeczki przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto na krzyżyk:

Wykonujemy dopiero po uformowaniu i odstawieniu do wyrośnięcia bułeczek.

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mleko, wanilię, skórkę z cytryny i roztrzepane jajko, mieszamy i wsypujemy mąkę, dokładnie wyrabiamy. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Po wyrośnięciu bułeczek, wyciskamy kreski na bułkach najpierw w jedną stronę, później w drugą tworząc po środku krzyżyk.

Bułki pieczemy w 225 C przez 14 minut, aż będą brązowe i sprężyste.

Syrop:

Gotujemy cukier z wodą, po zagotowaniu jest gotowy do użycia.

Smarujemy syropem bułki zaraz po wyciągnięciu z pieca.

źródło:Jeffrey Hamelman "Chleb"




Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)