Chleb żytni z nasionami lnu z automatu

Kolejny przepis na chleb żytni, tym razem nie chciało mi się zbytnio bawić i dlatego postanowiłam zrobić go w automacie do pieczenia chleba. Chlebek pyszny na drożdżach z dodatkiem nasion lnu w sam raz na śniadanie. Jak po niektórzy już zauważyli zmieniła się całkowicie szata graficzna bloga, nie wiem jak się wam podoba, ale uważam że teraz jest bardziej czytelnie i pozbyłam się niepotrzebnego chaosu. Tą cudowną przemianę zawdzięczam Karolinie z KAROGRAFIA jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.




Składniki:


  • 550 ml wody
  • 25 g miękkiego masła
  • łyżka miodu
  • 150 g mąki żytniej
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • łyżeczka drobnej soli
  • 50 g zrumienionych na suchej patelni nasion lnu
  • 26 g suszonych drożdży (3 opakowania)

Opis wykonania:



Do formy do pieczenia chleba wlewamy wodę, miód i dodajemy masło.
Oba rodzaje mąki mieszamy, wsypujemy połowę następnie dodajemy sól, len i pozostałą mąkę. Na koniec wsypujemy pozostała mąkę. Program włączamy na 3.30 1000 g ciasta, stopień zrumienia skórki u mnie 3.
Gdy ciasto wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy z wierzchu lnem.
Po upieczeniu, wyciągamy z formy i studzimy na kratce.





Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Tak zgadzam się też uwielbiam różne chleby z dodatkiem ziaren :).

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam takie chlebki jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram