Cytrynówka wytrawna

Domowa cytrynówka już dawno za mną chodziła jednak jakoś nie było okazji by ją zrobić. Tak więc wpadł mi kg cytryn w ręce więc stwierdziłam że wykorzystam je właśnie w tym celu. Oto więc przedstawiam moja cytrynówkę.




Składniki:


  • 1/2 kg średnich cytryn
  • 1/2 L wódki
  • 1/2 L spirytusu ( ja  rozcieńczam 70 % spirytusu 30% wody)
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 L wody

Opis wykonania:


Cytryny dobrze szorujemy i parzymy wrzątkiem.  Połowę cienko obieramy tak, aby nie pozostawić białego miąższu, który spowodowałby nadmierną gorycz. Skórki drobno kroimy i zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 24 godziny.
Z cukru i wody gotujemy syrop, pozostałe cytryny kroimy w plasterki, układamy w słoju i zalewamy gorącym syropem. Odstawiamy również w ciemne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie łączymy zawartość obu słoi i odstawiamy na max. 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i filtrujemy przez bibułę filtracyjną. Przelewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc czasu.


Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Mój tato często robi różne takie trunki. Cytrynowe lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń

Instagram