Eklerki z kremem kawowym

Tak mnie wzięło na eklerki z pysznym delikatnym kawowym wnętrzem. przepis na ciasto uniwersalny, nadaje się również na ptysie. Z przepisu wyszło mi 10 małych i 10 dużych eklerków.












Składniki:


Ciasto


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 8 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki wody

Krem

  • 0,5 L kremówki 30%
  • cukier puder
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Opis wykonania:

Ciasto

Wodę i margarynę gotujemy, po rozpuszczeniu się margaryny wsypujemy mąkę i nie zdejmując z ognia energicznie mieszamy by ciasto nie przywarło do garnka. PO około 2 minutach zdejmujemy ciasto z ognia i studzimy, aż będzie letnie. Do przestudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z dużą gwiazdkową tytką.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy podłużne korpusy o dł. około 10 cm. Pieczemy w nagrzanym  do 190 C około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru, studzimy i przekrawamy najlepiej nożem z drobnymi ząbkami na połówki.

Krem


Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach wody. Kawę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, studzimy i czekamy, aż zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając 3 łyżki cukru pudru pod koniec, dodajemy stopniowo tężejącą kawę, dokładnie mieszamy masę. Przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy kremem dolną połowę, przykrywamy drugą połową i polewamy dowolną polewą.




Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Bardzo lubię krem kawowy. Eklerki wyglądają wspaniale. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eklerki wyglądają obłędnie, oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń

Instagram