Sałatka tort "Leśna polana"

Przepis już od 3 lat oczekuje na publikację i dopiero teraz się doczekał. Sałatka pyszna i bardzo efektowna, warta polecenia. Najlepiej użyć jak najmniejszych pieczarek marynowanych, ponieważ ładnie wyglądają na sałatce. Robimy ją dzień wcześniej by wszystkie smaki się przegryzły, na drugi dzień wystarczy wyłożyć ją na ładną paterę.






Składniki: tortownica 23 cm



  • 1 L słoik pieczarek marynowanych
  • 3  marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 pojedynczy duży filet z kurczaka
  • 1 puszka fasolki czerwonej/ 1 świeża czerwona papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 15 dag sera żółtego
  • słoiczek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • szczypiorek

Opis wykonania:


Marchewkę i ziemniaki myjemy i gotujemy, studzimy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach(osobno). Ser również trzemy na tarce. Kurczaka drobno kroimy, oprószamy solą i pieprzem oraz curry, smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. Kurczaka przekładamy na sitko, by obciekł z nadmiaru tłuszczu.
Czerwoną fasolkę odcedzamy ( i tu była zamiast fasolki czerwona świeża papryka, jednak moje dziecko nie lubi jej więc zastąpiłam fasolką) lub kroimy paprykę w drobną kostkę. 
Ogórek również drobno kroimy w kostkę.
Tortownice wykładamy folią spożywczą, zarówno dno jak i boki. Wierzch folii posypujemy połową posiekanego szczypiorku, na nim układamy kapeluszami w dół pieczarki, ponownie posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Na pieczarkach rozkładamy równomiernie startą marchewkę, dociskamy delikatnie, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy 2 łyżkami majonezu. Następnie rozkładamy starte ziemniaki, również dociskamy i  oprószamy solą, pieprzem i smarujemy majonezem.
Rozkładamy pokrojoną paprykę lub fasolkę, na to kurczak, smarujemy majonezem.
Posypujemy pokrojonymi ogórkami, delikatnie smarujemy wierzch majonezem, rozprowadzamy starty ser. Przykrywamy folią, dociskamy i wstawiamy do lodówki na noc. 
Można wymieszać dwa rodzaje majonezu łagodny i ostry, lub połowę majonezu z jogurtem i dodatkowo jeżeli lubicie dodać dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.



Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram