Sałatka z tortellini

Tą wersję sałatki lubię chyba najbardziej, używam kolorowego tortellini i zazwyczaj z mięsnym nadzieniem. Należy jednak pamiętać iż gotujemy pierożki o 3 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu.




Składniki:


  • opakowanie pierożków tortellini
  • 20 dag szynki konserwowej lub swojskiej
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku*

Opis wykonania:


Pierożki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie(1 łyżeczka soli) o 2-3 minuty krócej, niż podany czas na opakowaniu. Użyjcie dużego garnka by swobodnie mogły pływać i równomiernie się ugotować.
Tortellini odcedzamy i studzimy, najlepiej przesypać już odcedzone do dużej miski i delikatnie rozdzielić palcami, wówczas się nie sklei.
Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy na sicie, ogórek myjemy, obieramy i pozbawiamy nasion, robię to łyżką do melona lub łyżeczką. To najbardziej wodnista cześć ogórka,a my nie chcemy wody w sałatce. Ogórek również kroimy w kostkę, wszystkie składniki dodajemy do wystudzonego tortellini.
Majonez mieszamy osobno z jogurtem, wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, ja dodałam pęczek pokrojonego szczypiorku, jednak można go pominąć.
Sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki by się przegryzła.

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram