Serowa tarta z pomidorami

Przepis wymyśliłam na potrzeby konkursu firmy Mońki "Pokonaj szefa kuchni" do którego z miłą chęcią przystąpiłam, należało wymyślić przepis z użyciem serów owej firmy :).
I  tak powstała szybka i smaczna tarta, która w mig znikła. Polecam.







Składniki:

na 23 cm formę

ciasto kruche:


  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 200 g sera Morski Mońki
  • 100 g serka topionego Mońki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 30 %
  • pieprz mielony
  • suszona bazylia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • pomidorki koktajlowe

Opis wykonania:


Mąkę przesiewamy dodajemy sól, pokrojone w kostkę masło, żółtko oraz wodę. Zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Ser trzemy na najdrobniejszej tarce, obie śmietany mieszamy z jajkami i serkiem topionym, najlepiej zrobić to blenderem. Dodajemy do masy starty ser, zmielony pieprz i odrobinę bazylii. Odstawiamy.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem spód, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą, podpiekamy przez 15 minut w 180 C. Po tym czasie ściągamy papier i podpiekamy jeszcze 5 minut. 
Wylewamy masę serową, układamy umyte pomidorki, pieczemy w 180C około 25 minut. Podajemy lekko przestudzone.


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram