Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, postanowiłam go zrobić :). Ciasto jest wspaniałe, kruche z lekką nutą orzechową i cudownie kwaśno-słodkimi wiśniami i ta beza mmm.... Przepis pochodzi z gazety "Pyszne ciasta z owocami" .
Składniki :
- 200 g mąki
- 180 g cukru
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 1 jajko + 3 białka
- 125 g masła
- 1 kg wiśni
- sól
- 75 g brązowego cukru
- cynamon
- 100 ml nektaru wiśniowego
Opis wykonania :
1. Z mąki, 60 g cukru, szczypty soli, 1 jajka i pokrojonego masła zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
2.Umyte i wydrylowane wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy brązowy cukier, 1/2 łyżeczki cynamonu i nektar wiśniowy gotujemy wszystko ok. 5 minut. Następnie odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Okrągłą formę na tarte smarujemy tłuszczem i oprószmy mąką. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy i dociskamy. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami. Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w 200 C ok. 20 minut.
4. Białka ubijamy ze szczypta soli i 125 g cukru. Ubitą piane przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobne wzorki na cieście. Bezę posypujemy niewielka ilością brązowego cukru i cynamonem. Pieczemy jeszcze kolejne 10 minut w 200 C.
1 komentarze
Justynko - jest obłędna :) !!! Mi jakoś nie za bardzo wychodzą bezy :(... nie wiem czym to może być spowodowane. Twoja jest cudna :). Wpadłabym na kawkę ...:D
OdpowiedzUsuńW TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html