Tort czekoladowy z wiśniami
Po dłuższej nieobecności powracam z dużą ilością przepisów :), nie każde zdjęcie zachwyci bo były robione w przelocie. Jednak miałam tyle pracy i w dodatku chorą córkę więc trzeba było pogodzić wszystko tak, by jakoś się wyrobić z racji czego nie było czasu na sesje ;). Pierwszy przedstawiam torcik czekoladowy, który upiekłam na urodziny teściowej, przepis fantastyczny i pochodzi ze strony Kwestia Smaku :), jedynie truskawki zamieniłam na wiśnie z kompotu mmm...
Cytuje
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
• 200 g cukru pudru
• 70 g mąki pszennej
• 70 g mąki ziemniaczanej
• 2 pełne łyżki kakao
• 250 g sera mascarpone
• 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
• 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
• 1/2 szklanki cukru pudru
zmielone orzechy
Nagrzewamy piekarnik do 180 C, tortownice 21-22 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy razem do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy.Łączymy żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie mieszamy, to samo z pozostałą mąką. Całą masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 35 minut.
Czekoladę łamiemy na kosteczki, roztapiamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) łączymy za pomocą łyżki z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem i mieszamy ją delikatnymi ruchami z masą czekoladową. Wstawiamy do lodówki do czasu przełożenia.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Pierwszy dolny krążek układamy na paterze smarujemy konfiturą z wiśni i układamy 1/2 wiśni, a na wierzchu rozsmarowujemy 1/3 musu czekoladowego. Przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy ponownie konfiturą i układamy wiśnie i rozsmarowujemy 1/3 musu czekoladowego i ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym smarujemy wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.
Posmarowane musem boki tortu obkładamy zmielonymi orzechami. Wierzch dowolnie dekorujemy.
Składniki :
Cytuje
Biszkopt kakaowy
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
• 200 g cukru pudru
• 70 g mąki pszennej
• 70 g mąki ziemniaczanej
• 2 pełne łyżki kakao
Mus czekoladowy:
• 250 g sera mascarpone
• 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
• 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
• 1/2 szklanki cukru pudru
Nasączenie:
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytrynąPrzełożenie:
słoik wiśni w kompocie, konfitura wiśniowaBoki:
zmielone orzechy
Opis wykonania :
Biszkopt kakaowy:
Nagrzewamy piekarnik do 180 C, tortownice 21-22 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy razem do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy.Łączymy żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie mieszamy, to samo z pozostałą mąką. Całą masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 35 minut.
Mus czekoladowy:
Czekoladę łamiemy na kosteczki, roztapiamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) łączymy za pomocą łyżki z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem i mieszamy ją delikatnymi ruchami z masą czekoladową. Wstawiamy do lodówki do czasu przełożenia.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Pierwszy dolny krążek układamy na paterze smarujemy konfiturą z wiśni i układamy 1/2 wiśni, a na wierzchu rozsmarowujemy 1/3 musu czekoladowego. Przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy ponownie konfiturą i układamy wiśnie i rozsmarowujemy 1/3 musu czekoladowego i ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym smarujemy wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.
Posmarowane musem boki tortu obkładamy zmielonymi orzechami. Wierzch dowolnie dekorujemy.
Torcik wygląda pysznie :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuń