Galantyna ze szczupaka

Uwielbiam galantyny. Zawsze zaskoczysz nimi gości, bo mało kto je przyrządza, gdyż są pracochłonne i wymagają trochę więcej cierpliwości. Jednak zachwyt naszych gości nam to wynagrodzi. Najtrudniejsze i bardzo pracochło…

Karp w galarecie

Całym sekretem udanej ryby w galarecie jest odpowiednie doprawienie, zarówno ryby jak i wywaru w którym będzie się gotować i stygnąć. I co jeszcze ważniejsze by potem ładnie wyglądała zalana galaretą - klarowanie wywaru…

Karp pieczony w piekarniku na smalcu

Przepis przyniosła do domu teściowa, podobno sto razy lepszy niż ten smażony. Tak więc postanowiłam spróbować, a co mi tam mąż lubi karpia i był bardzo zadowolony że dostał go na obiad ;). Moje spostrzeżenia - owszem do…

Panettone

Pyszne panettone tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie we Włoszech z rodzynkami i kandyzowaną skórką oraz migdałami - pyszności dla tych którzy kochają takie wypieki.  To must have tych świąt. Składniki:…

Tort makowy z kremem śmietankowym

Pyszny tort w sam raz na świąteczny stół, jest bardzo aromatyczny dzięki przełożeniu go konfiturą pomarańczową. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Składniki tortownica 21-23 cm Biszkopt ma…

Śledzie korzenne

Kolejny przepis na pyszne i aromatyczne śledzie, które uwielbia mój tata. Jednak aby były dobre muszą odstać minimum 2 tygodnie, więc jeżeli chcecie koniecznie spróbować to musicie je już nastawić.  Ja zrobiłam je moje…

Sałatka śledziowa ze wędzonymi śliwkami

Pyszne połączenie śledzi z jabłkami i wędzonymi śliwkami, a wszystko zalane olejem lnianym i zostawione by się przegryzło na 5 dni. Potem wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach , pokroić je w plastry i wyłożyć na nie…

Kulebiak z kapustą i grzybami

Idealny przepis dla osób, które nie przepadają za kiszoną kapustą. Ale nie tylko ;). Kulebiak pięknie się prezentuje. Przed podaniem wystarczy go podgrzać, pokroić i podać do barszczu czerwonego. Składniki : keks…

Strucla makowa z kruszonką

Oto pierwszy przepis na święta, ekspresowa i ładnie się prezentująca strucla, gdzie nie trzeba bawić się w żadne dokładne zawijanie i martwić czy nie pęknie przy pieczeniu. Bardzo ładnie się prezentuje, a ciasto jest py…

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)