Kulebiak z kapustą i grzybami

Idealny przepis dla osób, które nie przepadają za kiszoną kapustą. Ale nie tylko ;). Kulebiak pięknie się prezentuje. Przed podaniem wystarczy go podgrzać, pokroić i podać do barszczu czerwonego.



Składniki : keksówka

Ciasto

  • 30 - 40 dag mąki pszennej
  • 1/3 paczki margaryny lub 8 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • jajko do posmarowania
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 kg słodkiej kapusty białej
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Opis wykonania:

Ciasto

Z  ciepłego mleka, łyżki mąki oraz drożdży sporządzamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej przesianej mąki dodajemy rozczyn, roztrzepane jajka, roztopioną margarynę i zarabiamy. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto podczas wyrabiania powinno odchodzić od ręki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Farsz

Kapustę drobno siekamy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy i odstawiamy. 
Grzyby namaczamy 2 godziny wcześniej w letniej wodzie, następnie gotujemy 20 minut, drobno siekamy. 
Do podsmażonej cebuli dodajemy grzyby oraz kapustę, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Całość dusimy 20 minut pod przykryciem na mniejszym gazie.
Farsz studzimy, dodajemy do niego bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być gęsty.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Na środku układamy farsz. Boki dłuższe łączymy dokładnie u góry ciasta, a boki krótsze podwijamy. Układamy łączeniem w dół w blaszce, wyłożonej wcześniej papierem. Wierzch smarujemy jajkiem i ciasto odstawimy na 20 minut by wyrosło.
Pieczemy w 180 C około 50- 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony kulebiak wyjmujemy z formy, wykładamy na półmisek i kroimy na porcje.


Komentarze

  1. na święta nie może zabraknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tu pięknie u Ciebie! Śliczne zdjęcia ☺ zapisuję sobie bloga w liście czytelniczej, bo aż miło wracać po takie zdjęcia 😍

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)