Panettone

Pyszne panettone tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie we Włoszech z rodzynkami i kandyzowaną skórką oraz migdałami - pyszności dla tych którzy kochają takie wypieki.  To must have tych świąt.







Składniki: na tortownice 21 cm



  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 150 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g kandyzowanych wiśni - ja dodałam żurawinę
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g skórki cytrynowej
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki rumu

Opis wykonania:


Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 20 minut, odsączamy.
Masło roztapiamy i schładzamy. Mleko podgrzewamy rozcieramy w nim drożdże z dodatkiem 1 łyzki cukru i odstawiamy by zaczyn wyrósł. 
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy masło, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiamy mikserem około 5 minut. Dodajemy drobno posiekane bakalie, mieszamy łyżką.
Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Tortownicę smarujemy masłem, z podwójnie złożonego papieru do pieczenia wycinamy arkusz o wymiarach 30 x 35 cm. Za pomocą zszywacza lub spinaczy formujemy rurę o średnicy naszej tortownicy. Wkładamy rulon i dociskamy na boków formy, dno wykładamy wyciętym krążkiem papieru. ( Ja użyłam gotowej specjalnej formy papierowej do panettone)
Gdy ciasto wyrośnie, mieszamy je energicznie łyżką i odstawiamy na kolejne 10 minut, następnie napełniamy formę ciastem, przykrywamy i odstawiamy, aż wyrośnie do krawędzi papierowej rury.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 c piekarnika i pieczemy na najniższej półce piekarnika około 60 minut, sprawdzamy patyczkiem. w czasie pieczenia dobrze jest posmarować wierzch ciasto 2 -3 krotnie miękkim masłem. Jeżeli ciasto będzie zbyt szybko brązowieć z wierzchu możemy go nakryć papierem do pieczenia.
Wystudzone lukrujemy.

Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)