Sałatka śledziowa ze wędzonymi śliwkami

Pyszne połączenie śledzi z jabłkami i wędzonymi śliwkami, a wszystko zalane olejem lnianym i zostawione by się przegryzło na 5 dni. Potem wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach , pokroić je w plastry i wyłożyć na nie śledzie z dodatkami. Pyszności spróbujcie.






Składniki na 1 L słoik


  • 50 dag solonych filetów matias
  • 20 dag wędzonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 200 ml oleju lnianego Semco
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • mleko do namoczenia śledzi

Opis wykonania:

Filety moczymy w  mleku przez 12 godzin, następnie wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy każdy płat zmielonym pieprzem i kroimy w paski.
Jabłka myjemy nie obieramy, kroimy na ósemki, śliwki kroimy na połowę. 
W słoju układamy warstwowo śledzie jabłka i śliwki do wykończenia składników. Całość zalewamy olejem lnianym, szczelnie zamykamy i odstawimy do lodówki na 5 dni. 
Gotujemy 2 ziemniaki w mundurkach, studzimy, kroimy w plastry. Układamy na talerzu, następnie układamy śledzie z jabłkami i śliwkami.


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)