Ciasto kolorowe

Ciasto wykonane na poczęstunek do pracy dla mojej teściowej na urodziny. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia zaskoczycie gości. Przepis znalazłam w jednej z gazetek Ciasta domowe. …

Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i czekoladą

Zmieniłam troszkę, ale i tak wyszły obłędne, spróbujcie szybko się je robi. Przepis pochodzi z gazety Smaki życia. Składniki : 150 g masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko niecała 1/2 szklanki orzechów włoskich 6…

Ciasto dyniowe

Kupiłam dynie nie mogłam się jej oprzeć miała taki piękny kolor, przypominający słonko, a  ostatnio  pogoda go skąpi. Ciasto ma specyficzny smak, ale jest bardzo delikatne i wilgotne, całość uzupełnia kruchy spód przeło…

Nalewka miętowa

Z resztki mięty jaka mi pozostała postanowiłam zrobić nalewkę miętową. Działa łagodząco na bóle brzucha, żołądka, pomaga w niestrawnościach. Likwiduje wzdęcia i obniża ciśnienie.Przepis znalazłam na tej stronie klik . …

Syrop miętowy

Ponieważ powoli przyszedł, czas na porządki w przydomowym warzywniaku, musiałam coś zrobić z miętą, by się nie zmarnowała. I tak nie mając, czasu na wykonanie syropu w lecie zrobiłam go teraz. Przepis pochodzi z gazetki…

Buraczki w zalewie na zimę

Przepis zapożyczony od cioci z Mazur, idealne rozwiązanie, chcemy sałatkę z buraków wyciągamy, trzemy doprawiamy i już, zalewę można wykorzystać do barszczu. Polecam są wyśmienite. Składniki :   buraczki cze…

Sernik wykwintny

Przepis znalazłam na Moje Wypieki jest fantastyczny, pracochłonny, ale wart każdej pracy. Wypróbujcie a nie pożałujecie, ja się w nim zakochałam. Składniki : 1,30 kg twarogu tłusty bądź półtłusty (nie wiaderk…

Francuskie łódeczki z kremem waniliowym i malinami

Pomysł  na łódki zaczerpnęłam z gazety Gotowanie krok po kroku, krem od dawna stosuje znalazłam go na Moje Wypieki :)  Całość jest fantastyczna , wspaniały waniliowy krem, słodko kwaskowe maliny i żurawinowa galaretka u…

Powidła śliwkowe

Uwielbiam domowej roboty powidła, te kupne często są dla mnie zbyt słodkie, a ja wolę gdy są bardziej kwaskowate wtedy idealnie pasują do przekładanego piernika czy jako nadzienie rogalików :). Przepis miałam podać 2 ty…

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)