Sernik wykwintny
Przepis znalazłam na Moje Wypieki jest fantastyczny, pracochłonny, ale wart każdej pracy. Wypróbujcie a nie pożałujecie, ja się w nim zakochałam.
1.
Twaróg mielimy ja się poświęciłam i zrobiłam to, aż 3 razy masło ucieramy mikserem by było puszyste dodajemy twaróg i ucieramy by wszystko było dobrze rozdrobnione bez grudek.
W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem do białości dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy. Dodajemy resztę składników : kaszę mannę, budyń, wanilię (bądź ekstrakt, pastę cukier waniliowy). Dobrze wyrobić.
2.
Śmietanę kremówkę ubić, tak samo w oddzielnej mice ubijamy białka na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie dodajemy ubitą kremówkę piane z białek i bakalie. Forma 23x35 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
3.
Porady: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, sernik sprawdzamy po bokach patyczkiem czy jest upieczony środek powinien lekko drżeć, ale z wierzchu być ścięty. Nie przedłużajmy czasu pieczenia. Ja by uniknąć pęknięć piekłam w temp. 150-160C.
4.
Polewa : Rozpuścić składniki (oprócz żelatyny). Gdy się podgrzeją dodać żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Ostudzoną wyłożyć na zimny sernik.
Składniki :
- 1,30 kg twarogu tłusty bądź półtłusty (nie wiaderko)
- 450 g drobnego cukru najlepiej Królewski
- 10 szt. duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 6 łyżek kaszy manny
- 250 g masła
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 2 laski wanilii (wilgotne nie suche bądź ekstrakt lub pasta z wanilii ewentualnie 1 op. cukru waniliowego)
- 1/2-3/4 szklanki bakali( jakie lubicie),
Polewa :
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 pełne łyżki kakao
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
Opis wykonania :
1.
Twaróg mielimy ja się poświęciłam i zrobiłam to, aż 3 razy masło ucieramy mikserem by było puszyste dodajemy twaróg i ucieramy by wszystko było dobrze rozdrobnione bez grudek.
W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem do białości dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy. Dodajemy resztę składników : kaszę mannę, budyń, wanilię (bądź ekstrakt, pastę cukier waniliowy). Dobrze wyrobić.
2.
Śmietanę kremówkę ubić, tak samo w oddzielnej mice ubijamy białka na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie dodajemy ubitą kremówkę piane z białek i bakalie. Forma 23x35 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
3.
Porady: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, sernik sprawdzamy po bokach patyczkiem czy jest upieczony środek powinien lekko drżeć, ale z wierzchu być ścięty. Nie przedłużajmy czasu pieczenia. Ja by uniknąć pęknięć piekłam w temp. 150-160C.
4.
Polewa : Rozpuścić składniki (oprócz żelatyny). Gdy się podgrzeją dodać żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Ostudzoną wyłożyć na zimny sernik.
Moja babcia taki robiła... pychota ! :)
OdpowiedzUsuń