Ciasto marchewkowe
Jak dotąd go nie piekłam, ale jest świetne i na pewno częściej zagości w moim domu. Jest pulchne i wilgotne ma wspaniały aromatyczny smak. Przepis pochodzi z gazety Moje Smaki Życia :).
1. Jaja miksujemy z cukrem, wlewamy olej, dokładnie wyrabiamy. Dosypujemy mąkę, wyrabiamy dodajemy wymieszane ze sobą proszek, sodę i cynamon. Wsypujemy starta marchewkę delikatnie mieszamy.
2. Całość wylewamy na wysmarowana tłuszczem tortownicę u mnie śr. 24 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut.
Składniki :
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchewki
Opis wykonania :
1. Jaja miksujemy z cukrem, wlewamy olej, dokładnie wyrabiamy. Dosypujemy mąkę, wyrabiamy dodajemy wymieszane ze sobą proszek, sodę i cynamon. Wsypujemy starta marchewkę delikatnie mieszamy.
2. Całość wylewamy na wysmarowana tłuszczem tortownicę u mnie śr. 24 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut.
Marchewkowe ,uwielbiam,samo zdrowie!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe uwielbiam, ale teraz zachwycam się Twą paterą!! Piękna :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) zakupiłam ją na angielskim ebayu .
OdpowiedzUsuńU mnie to ciasto często pojawia sie na stole chociaż ja dodaję dużo więcej marchewki i dorzucam słonecznik oraz rodzynki.
OdpowiedzUsuń