Syrop miętowy
Ponieważ powoli przyszedł, czas na porządki w przydomowym warzywniaku, musiałam coś zrobić z miętą, by się nie zmarnowała. I tak nie mając, czasu na wykonanie syropu w lecie zrobiłam go teraz. Przepis pochodzi z gazetki prześlij przepis o ile się nie mylę, a ja go otrzymałam od koleżanki, która mnie poczęstowała tym przepysznym syropem.
1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu, wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godz.
2. Wyjmujemy miętę, przecedzamy syrop. Zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek lub słoików od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Gotowe!
stare zdjęcie ;)
Składniki :
- 30 gałązek mięty
- 50 dkg cukru
- 2 dag kwasku cytrynowego
- 2 litry wody
Sposób wykonania :
1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu, wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godz.
2. Wyjmujemy miętę, przecedzamy syrop. Zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek lub słoików od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Gotowe!
Z nieba mi spadłaś, własnie ide robic porządek z miętą :-)
OdpowiedzUsuńTeż taki robię co roku :)
OdpowiedzUsuńpowinno się go trzymać w lodowce ?
OdpowiedzUsuńja go wyniosłam do zimnej piwniczki .Lepiej go trzymać w chłodniejszym miejscu.
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam. Często kupuję mięte na bazarku i robię herbatki. Napój z dodatkiem mięty doskonały na gorące dni. Lubię miętę za jej delikatność i zapach i orzeźwienie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie !!
OdpowiedzUsuńPo powrocie z wakacji robię !
Btw super zdjęcia :)
Dzięki za super pomysł na przerobienie ogromnego krzaka mięty, który opanował prawie całą ziołową grządkę :) Biorę się do roboty!
OdpowiedzUsuń