Ciasto dyniowe

Kupiłam dynie nie mogłam się jej oprzeć miała taki piękny kolor, przypominający słonko, a  ostatnio  pogoda go skąpi. Ciasto ma specyficzny smak, ale jest bardzo delikatne i wilgotne, całość uzupełnia kruchy spód przełożony dżemem pomarańczowym. Przepis znalazłam na tej stronie klik.



Składniki :


 Ciasto kruche


  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru

Ciasto dyniowe


  • 1 kg dyni
  • 6 jajek 
  • 180 g cukru
  •  1 łyżeczka cynamonu
  • 1 pomarańcz
  • 100 g mąki
  • 200 g mielonych migdałów
  • 4 łyżeczki proszku
  • 1/2 słoika dżemu pomarańczowego

Opis wykonania :


Ciasto kruche


1.
Zagniatamy ciasto i wkładamy na 0,5 godziny  do lodówki, po tym czasie mała kwadratowa brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce pieczemy, aż uzyska złoty kolor w 180 C. Studzimy.


Ciasto dyniowe


1.
Dynie gotujemy w całości aż będzie lekko miękka. Studzimy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobna kostkę.
2.
Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszysta masę, białka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z masą żółtkową. Dodajemy dynię, następnie mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, skórką otartą z pomarańczy. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy.
3.
Blaszkę tej samej wielkości co na ciasto kruche wykładamy papierem pozostawiając duży zapas po bokach, będzie łatwiej wyjąc ciasto. Całość wylewamy i pieczemy w 180 C przez ok. 35 minut. Studzimy.
4.
Kruchy placek smarujemy dżemem i nakładamy ciasto z dyni, odstawiamy. Górę można posmarować podgrzanym i przetartym dżemem i posypać pestkami dyni.









100 g zimnego masła,
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
100 g zimnego masła,
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru,

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
100 g zimnego masła,
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru,

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)