Pizza grecka z zawijanym serowym brzegiem
Tak dzisiaj szaleństwo w zajadaniu pizzy mmm... Ta jest prosta z niewielką ilością składników, jedynym urozmaiceniem jest serowy zawijany brzeg :D, a co jak szaleć to szaleć kilka kalorii w tą czy w tamtą raczej nie robi już tu znaczenia ;).
Ciasto wałkujemy na okrąg 28 cm, 2 cm od brzegu układamy pokrojony w paski ser, brzeg za i przed serem smarujemy pędzelkiem zwilżonym wodą, dokładnie zawijamy brzegi z serem mocno dociskając by ciasto ładnie przywarło. Smarujemy sosem, układamy 100 g startego sera na nim resztę połowy składników - pokrojonego w plasterki pomidora, ser feta pokrojony w kostkę, całe oliwki i plasterki cebuli. Posypujemy z wierzchu oregano.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 C na 12 minut. I zajadamy :).
Składniki : na 2 szt.
- Ciasto na pizzę przepis tu z ciasta zrobicie dwie pizze
- 200 g mozzarelli do zapiekanek przy serach twardych nie w zalewie
- 2 pomidory
- 125 g sera feta
- 10 oliwek
- 2 cebule
- 50 g mozzarelli dodatkowo na brzeg
Opis wykonania:
Ciasto wałkujemy na okrąg 28 cm, 2 cm od brzegu układamy pokrojony w paski ser, brzeg za i przed serem smarujemy pędzelkiem zwilżonym wodą, dokładnie zawijamy brzegi z serem mocno dociskając by ciasto ładnie przywarło. Smarujemy sosem, układamy 100 g startego sera na nim resztę połowy składników - pokrojonego w plasterki pomidora, ser feta pokrojony w kostkę, całe oliwki i plasterki cebuli. Posypujemy z wierzchu oregano.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 C na 12 minut. I zajadamy :).
Kocham pizzę w każdej postaci, ciagle szukam nowych inspiracji na dodatki, na pewno wykorzystam ten pomysł, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie... No i ten serowy brzeg...:-)
OdpowiedzUsuńPyszna, taka z serowym brzegiem, wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńBARDZO APETYCZNA I WYJĄTKOWA;JESZCZE TAKIEJ NIE ROBIŁAM; ZAPRASZAM NA MOJA PIZZĘ FARMERSKĄ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/pizza-farmerska-na-bogato.html
Wygląda tak bardzo smacznie, że od razu chce mi się pizzy...
OdpowiedzUsuń