Ciasto na pizze Edytki
Dostałam ten przepis dosyć dawno, często z niego robiłam jednak gdzieś się zawieruszył. Przypomniałam sobie o nim dziś napisałam do Edytki P. i mam go ponownie :D, dziękuje ci raz jeszcze za ten wspaniały przepis. Jest fantastyczny i nie trzeba czekać by ciasto wyrastało jest pulchne, delikatne po prostu boskie - wypróbujcie zobaczycie ;).
Ja dodatkowo do ciasta dodaje ulubione zioła, chili w płatkach, oregano, bazylię.
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.
Całość piekę 11 do 12 minut.
Smacznego.
Składniki :
Cytuje przepis za Edytą :)
Najlepsze ciasto na pizzę + sos
CIASTO:
- mąka – 3 szklanki
- drożdże – pół kostki
- olej lub oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
- woda – 1 szklanka
- szczypta soli i cukru (sól -ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!2 szczypty cukru na pokruszone drożdże)
SOS:
- koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
- czosnek – 2 ząbki
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia – płaska łyżeczka
Jak przyrządzić
CIASTO
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże dodać cukier i sól, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze . Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, można je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce, zwykle w kolejności: sos, ser, pieczarki, boczek lub salami i znów ser.
Ja dodatkowo do ciasta dodaje ulubione zioła, chili w płatkach, oregano, bazylię.
SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.
Całość piekę 11 do 12 minut.
Uwagi:
Ma być prosto i niezawodnie “Jak ruska pepesza”. Więc żadnego mleka – wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdże urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle :))
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html