Lasagne z mięsem, pieczarkami i oliwkami pod beszamelem

Uwielbiam Lasagne nie mówiąc o mężu ;), dlatego też zawsze robię ją w większej blaszce. Dzisiejsza jest z dodatkiem dużej ilości pieczarek i zielonych oliwek, które uwielbia moja córa.



Składniki : na blaszkę 24 x 34 cm

  • 70 dag mięsa mielonego
  • 30 dag pieczarek
  • słoiczek oliwek
  • 20 dag sera żółtego
  • 700 g sosu pomidorowego Valfrutta - bardzo fajny i nie za kwaśny przecier i w dodatku niedrogi ;)
  • opakowanie makaronu do lasagne duże
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • bazylia
  • sos beszamelowy z tego przepisu

Opis wykonania:


Pieczarki kroimy w plasterki, tak samo oliwki. Cebule kroimy w drobną kostkę,czosnek przepuszczamy przez praskę i  podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy, aż będzie sypkie, dodajemy pieczarki i dusimy do znacznego odparowania wody. Wlewamy przecier i dodajemy sól, pieprz, bazylię. Mięso powinno być dobrze doprawione, ponieważ nie będziemy solić makaronu. Całość gotujemy chwilkę dokładamy oliwki, mieszamy  i odstawiamy. W miedzy czasie robimy sos beszamelowy. Na dnie blaszki wylewamy chochelkę sosu rozprowadzamy układamy surowy makaron, następnie wg. uznania 2 chochelki sosu, warstwa makaronu, sos, makaron, aż do wykorzystania składników. Należy pamiętać, że jeżeli ostatnie wykończenie będzie stanowić makaron należy go obgotować we wrzątku 2- 3 minutki, ponieważ nie zmięknie z góry od sosu beszamelowego jeśli będzie surowy.Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 C pieca i pieczemy 
35 minut do zrumienienia się wierzchu, następnie posypujemy górę serem i ponownie zapiekamy kilka minut. Najlepiej jest wyciągnąć lasagne z pieca na około 1 godzinkę by odpoczęła, wówczas będzie się ładnie kroić i wystarczy delikatnie ponowne podgrzanie w piekarniku.







Komentarze

  1. kocham ten smak !
    zostaję tu na dłużej i zapraszam do siebie :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) uwielbiamy to danie a najbardziej mój Juniorek :-) Jak dla mnie rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)