Lasagne z mięsem, pieczarkami i oliwkami pod beszamelem
Uwielbiam Lasagne nie mówiąc o mężu ;), dlatego też zawsze robię ją w większej blaszce. Dzisiejsza jest z dodatkiem dużej ilości pieczarek i zielonych oliwek, które uwielbia moja córa.
Pieczarki kroimy w plasterki, tak samo oliwki. Cebule kroimy w drobną kostkę,czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy, aż będzie sypkie, dodajemy pieczarki i dusimy do znacznego odparowania wody. Wlewamy przecier i dodajemy sól, pieprz, bazylię. Mięso powinno być dobrze doprawione, ponieważ nie będziemy solić makaronu. Całość gotujemy chwilkę dokładamy oliwki, mieszamy i odstawiamy. W miedzy czasie robimy sos beszamelowy. Na dnie blaszki wylewamy chochelkę sosu rozprowadzamy układamy surowy makaron, następnie wg. uznania 2 chochelki sosu, warstwa makaronu, sos, makaron, aż do wykorzystania składników. Należy pamiętać, że jeżeli ostatnie wykończenie będzie stanowić makaron należy go obgotować we wrzątku 2- 3 minutki, ponieważ nie zmięknie z góry od sosu beszamelowego jeśli będzie surowy.Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 C pieca i pieczemy
35 minut do zrumienienia się wierzchu, następnie posypujemy górę serem i ponownie zapiekamy kilka minut. Najlepiej jest wyciągnąć lasagne z pieca na około 1 godzinkę by odpoczęła, wówczas będzie się ładnie kroić i wystarczy delikatnie ponowne podgrzanie w piekarniku.
Składniki : na blaszkę 24 x 34 cm
- 70 dag mięsa mielonego
- 30 dag pieczarek
- słoiczek oliwek
- 20 dag sera żółtego
- 700 g sosu pomidorowego Valfrutta - bardzo fajny i nie za kwaśny przecier i w dodatku niedrogi ;)
- opakowanie makaronu do lasagne duże
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- bazylia
- sos beszamelowy z tego przepisu
Opis wykonania:
Pieczarki kroimy w plasterki, tak samo oliwki. Cebule kroimy w drobną kostkę,czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy, aż będzie sypkie, dodajemy pieczarki i dusimy do znacznego odparowania wody. Wlewamy przecier i dodajemy sól, pieprz, bazylię. Mięso powinno być dobrze doprawione, ponieważ nie będziemy solić makaronu. Całość gotujemy chwilkę dokładamy oliwki, mieszamy i odstawiamy. W miedzy czasie robimy sos beszamelowy. Na dnie blaszki wylewamy chochelkę sosu rozprowadzamy układamy surowy makaron, następnie wg. uznania 2 chochelki sosu, warstwa makaronu, sos, makaron, aż do wykorzystania składników. Należy pamiętać, że jeżeli ostatnie wykończenie będzie stanowić makaron należy go obgotować we wrzątku 2- 3 minutki, ponieważ nie zmięknie z góry od sosu beszamelowego jeśli będzie surowy.Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 C pieca i pieczemy
35 minut do zrumienienia się wierzchu, następnie posypujemy górę serem i ponownie zapiekamy kilka minut. Najlepiej jest wyciągnąć lasagne z pieca na około 1 godzinkę by odpoczęła, wówczas będzie się ładnie kroić i wystarczy delikatnie ponowne podgrzanie w piekarniku.
kocham ten smak !
OdpowiedzUsuńzostaję tu na dłużej i zapraszam do siebie :)
www.filizanka-smakow.blogspot.com
Pyszności :-) uwielbiamy to danie a najbardziej mój Juniorek :-) Jak dla mnie rewelacja :-)
OdpowiedzUsuń