Sos beszamelowy
Nie wiem dlaczego, ale wiele osób zamiast robić domowy sos kupuje w kartoniku. Ja uwielbiam beszamel w różnych wariantach : tradycyjny, delikatny i lekki. Jednak robiąc dziś lasagne użyłam tradycyjnej wersji. Podstawą jest odpowiednie doprawienie gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem oraz dobre masło :).
Sos jest odpowiedni do gotowanych ziemniaków, warzyw gotowanych na parze oraz wszelakich zapiekanek.
Masło roztapiamy w garnku tak by go nie rumienić. Podsypujemy mąką i cały czas mieszając, podsmażamy na jasnożółty kolor. Następnie powoli wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki, aż otrzymamy kremowy sos. Garnek przykrywamy i gotujemy sos co chwilę mieszając na małym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Sos powinien być dobrze doprawiony tylko uważajmy przy dodawaniu gałki muszkatołowej ja dodałam około 1/3 łyżeczki ponieważ lubię jej wyrazisty posmak :).
W wariancie z ziemniakami przed przykryciem sosu dodajemy ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki i wtedy gotujemy 15 minut. W wariancie z warzywami można użyć mrożonych lecz uprzednio rozmrożonych postępujemy tak samo.
Sos jest odpowiedni do gotowanych ziemniaków, warzyw gotowanych na parze oraz wszelakich zapiekanek.
Składniki:
- 40 g masła
- 30 g mąki
- 1/2 l mleka
- sól
- świeżo mielony biały pieprz
- starta gałka muszkatołowa
Opis wykonania:
Masło roztapiamy w garnku tak by go nie rumienić. Podsypujemy mąką i cały czas mieszając, podsmażamy na jasnożółty kolor. Następnie powoli wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki, aż otrzymamy kremowy sos. Garnek przykrywamy i gotujemy sos co chwilę mieszając na małym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Sos powinien być dobrze doprawiony tylko uważajmy przy dodawaniu gałki muszkatołowej ja dodałam około 1/3 łyżeczki ponieważ lubię jej wyrazisty posmak :).
W wariancie z ziemniakami przed przykryciem sosu dodajemy ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki i wtedy gotujemy 15 minut. W wariancie z warzywami można użyć mrożonych lecz uprzednio rozmrożonych postępujemy tak samo.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html