Ciasto bajadera
Przepis dla miłośników bajaderek -zwłaszcza jak trzeba zużyć resztki niepotrzebnych ciastek lub biszkoptu jak w moim wypadku. Bądź upiec biszkopt z 3 jajek ;). Ciasto znika raz dwa, nie jest mdłe dzięki dodaniu powideł i nie za słodkie :).
Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.
Ciasto: blaszka 26 x24 cm
- 30 dag mąki
- 7 dag cukru
- 3 jajka
- 12,5 dag margaryny
- 65 ml ś 30 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- sól
Masa
- 30 dag pozostałości z ciastek, biszkoptów, herbatników
- 12,5 g margaryny
- 5 dag cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- pół słoika powideł śliwkowych
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów lub migdałów
- 80 ml mleka
- aromat rumowy lub 3 łyżki rumu
Polewa
- 1/2 kostki margaryny
- 3-5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
Opis wykonania:
Ciasto
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do mąki wraz z cukrem i jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.
Fajny pomysł. Ciacho zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMniam, to zdecydowanie coś dla mnie, bo naprawdę lubię bajaderki :)
OdpowiedzUsuń