Ciasto ucierane Owoce lasu
Miałam ochotę na ciasto z owocami, które zakupiłam na rynku były tak piękne i apetyczne takie lśniące jagody, jeżyny i borówki, że nie mogłam się powstrzymać. Od razu do głowy przyszedł mi pomysł na pyszne ciasto ucierane z owocami i kruszonką mmm...
Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki i jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się że Dorotka wykorzystała przepis z książki którą sama mam "Ciasta, ciastka i takie tam" i nawet nie wiedziałam,że jest tam takie wspaniały przepis - morał za dużo książek :D.
Do ciasta można dodać dowolne owoce nawet mrożone.
Ja upiekłam z podwójnej porcji na największej kwadratowej blaszce dołączonej do piekarnika w zestawie.
Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki i jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się że Dorotka wykorzystała przepis z książki którą sama mam "Ciasta, ciastka i takie tam" i nawet nie wiedziałam,że jest tam takie wspaniały przepis - morał za dużo książek :D.
Do ciasta można dodać dowolne owoce nawet mrożone.
Składniki: na foremkę 30x20 cm
Ja upiekłam z podwójnej porcji na największej kwadratowej blaszce dołączonej do piekarnika w zestawie.
Ciasto:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Oba rodzaje mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy
szczyptę soli i dalej ucierając wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając dobrze po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę oraz budyń i mieszamy delikatnie mikserem do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy, na ciasto wykładamy owoce. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy w misce i posypujemy równomiernie ciasto kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja swoje piekłam 35 minut.
Ale wspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńChoć też mam tę książkę i to chyba już ze cztery lata, to skorzystałam dopiero z jednego przepisu:P Ciasto wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńCudnie to ciasto wygląda, pełne kolorowych owoców :)
OdpowiedzUsuńJa też mam już tyle książek kucharskich, że życia mi nie starczy, żeby te wszystkie przepisy wypróbować... A dzisiaj i tak zamówiłam kolejną ;)