Clafoutis z pomidorkami czereśniowymi, czarnymi oliwkami i chedarem
Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie" - to był nasz wczorajszy szybki obiad, kilka kręceń łyżką, trochę tarcia sera i do pieca. Nie miałam wczoraj czasu ponieważ przerabiałam ogórki i buraczki na przetwory, a obiad jakiś by się przydało zjeść, a zamawianie pizzy odpadało bo ile można ją jeść ;). W przepisie podany jest parmezan, no ale cóż u nas w supermarkecie go brak, więc użyłam chedara. Wyszło pysznie i na pewno zawita u nas na stole nie raz w różnych kombinacjach :).
Jajka mieszamy z mąką, solą i pieprzem, następnie dodajemy mleko i oliwę, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy starty ser.
Umyte i osuszone pomidorki układamy w formie, rozkładamy wokół nich oliwki, zalewamy masą serowo-jajeczną. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, przed podaniem nieco studzimy.
Składniki:
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 3 jajka
- 12 dag mąki pszennej
- szklanka mleka
- 50 ml oliwy
- 7 dag parmezanu lub chedara*
- kilka pomidorków czereśniowych
- sól, pieprz
- masło i mąka do formy
Opis wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką. Oliwki kroimy na połówki, tymianek siekamy drobno i mieszamy z oliwkami.Jajka mieszamy z mąką, solą i pieprzem, następnie dodajemy mleko i oliwę, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy starty ser.
Umyte i osuszone pomidorki układamy w formie, rozkładamy wokół nich oliwki, zalewamy masą serowo-jajeczną. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, przed podaniem nieco studzimy.
Cudo :-) poproszę duży kawałeczek bo zgłodniałam :-)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, takie obiady to ja lubię :)
OdpowiedzUsuń