Pieczeń rzymska ze szpinakiem
Oto kolejny już przepis na pyszna pieczeń rzymską tym razem w połączeniu ze szpinakiem - pyszności. bardzo lubię robić je na obiad bo są bardzo podzielne i można je zrobić dzień wcześniej tylko potem podgrzewamy i jest obiad :).
Szpinak dusimy na patelni do rozmrożenia i zredukowania nadmiaru płynu, dodajemy czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy starty ser, podgrzewamy do połączenia się sera ze szpinakiem.
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką, wkładamy połowę masy mięsnej, następnie szpinak i resztę masy. Pieczemy w 200 C około 50 minut. Przed podaniem lekko studzimy i dopiero kroimy w plastry.
Składniki:
- 80 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 40 dag mrożonego szpinaku
- 10 dag startego żółtego sera - ja użyłam mozzarelli
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- czerstwa bułka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
- masło
- bułka tarta
Opis wykonania:
Bułkę namaczamy w wodzie. Czosnek i cebule drobno siekamy. Mięso wyrabiamy z odciśniętą bułką, dodajemy jajko cebulę, koncentrat, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięso.Szpinak dusimy na patelni do rozmrożenia i zredukowania nadmiaru płynu, dodajemy czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy starty ser, podgrzewamy do połączenia się sera ze szpinakiem.
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką, wkładamy połowę masy mięsnej, następnie szpinak i resztę masy. Pieczemy w 200 C około 50 minut. Przed podaniem lekko studzimy i dopiero kroimy w plastry.
Dobry pomysł na smaczną pieczeń. Bardzo fajnie dobrane składniki. I proszę wyszło pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńJustynko ale fajnie ci wyszła ta pieczeń, super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńmuszę powiedzieć, że super pomysł! ja robiłam kiedyś klopsa z tartą cukinią :)
OdpowiedzUsuń