Królik w sosie musztardowym
Przyznam się szczerze od 15 lat go nie jadłam jakoś nie mogłam się przemóc, może i temu że mój tata je hodował i dla mnie były to urocze stworzonka, które karmiłam mleczami i głaskałam. Teraz królików już nie ma i chyba mi przeszło i gdy zobaczyłam tuszkę w sklepie nie mogłam się jej oprzeć by zrobić pysznego królika w sosie. Ja swojego przyrządziłam w wolnowarze, ale przepis jest uniwersalny jak kto woli :). W końcu też mogę swobodnie pisać posty, gdyż sprawiłam sobie porządny laptop na prezent mikołajkowo-gwiazdkowo-urodzinowy :D.
Składniki:
- 1 królik podzielony na porcje
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 2 goździki
- 2 listki laurowe
- tymianek gałązka lub 1 łyżeczka suszonego
- 3 łyżki musztardy
- śmietana 18%
- skrobia kukurydziana*
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Królika myjemy i osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem - nie żałujemy i oprószamy mąką.
Rozgrzewamy olej, królika obsmażamy ze wszystkich stron.
W rondlu układamy kawałki królika w środek wkładamy cebulę z wbitymi goździkami, tymianek i listki laurowe. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
Miękkie mięso wyciągamy, do sosu dodajemy śmietanę i musztardę, możemy zagęścić łyżką skrobi rozpuszczonej w połowie szklanki wody.
Sposób przygotowania w wolnowarze:
Po obsmażeniu królika umieszczamy go w kamiennym garnku. Dodajemy cebulę z goździkami, tymianek, listki laurowe, zalewamy ciepłą wodą do połowy naczynia.
Załączamy urządzenie na High 3 godziny, Slow 5 godzin.
Pół godziny przed końcem dodajemy śmietanę z musztardą i niewielką ilością skrobi.
Ja nie jadłam nigdy. Może kiedyś się przełamie i spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńMam hodowlę królików i robię z nich wiele potraw między innymi rosół a gotowane mięso w potrawce,oczywiście pasztet ale jeszcze w musztardzie nie robiłam, wypróbuję ��
OdpowiedzUsuńMam hodowlę królików i robię z nich wiele potraw m.innymi rosół, pasztet , z gotowane go mięsa-potrawkę a w sosie musztardy nie , muszę wypróbować 😊
OdpowiedzUsuńBłagam, ile tej wody co wolmowaru ?
OdpowiedzUsuń