Kruche ciastka od siostry Anastazji

To ostatnia rzecz jaką udało mi się upiec w moim starym - nowym piekarniku. Patrząc na cenę, powinien jeszcze długo mi posłużyć, a ma tylko dwa lata i już odmówił mi posłuszeństwa. Wyobraźcie sobie moją minę, gdy włączam go, aby nagrzać przed włożeniem gęsi na świąteczny obiad, a tu nic się nie dzieje! Produktom firmy Amica już podziękuję... Raz na zawsze. 
Ciekawa jestem co powie serwisant w poniedziałek, a znając życie trzeba będzie zainwestować w nowy, bo ten nie będzie się opłacało naprawiać...
Wracając do ciasteczek są fenomenalne i przy sprawnym piekarniku mam zamiar powtórzyć ich wypiek nawet w większej ilości.


Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka gotowane
  • 2 żółtka surowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 białko
  • 3 łyżki marmolady twardej
  • mielone orzechy, migdały lub kokos
Opis wykonania:

Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko. Z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku zarabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy foremkami identyczne kształty, by tworzyły pary. W jednym ciastku z pary wycinamy okienko na marmoladę. Ja posiadam komplety do ciasteczek z okienkiem. 
Ciasteczka dolne smarujemy rozmąconym białkiem, następnie nakładamy ciastko z okienkiem i napełniamy je z wierzchu marmoladą. Najlepiej jest rozrobić marmoladę widelcem, by miała jedną konsystencję i włożyć ją do worka cukierniczego. Ułatwia to nadziewanie ciasteczek.
Wierzch ponownie smarujemy białkiem i posypujemy mielonymi orzechami.
Pieczemy około 10 minut w 180 C do zrumienienia się ciasteczek.

Źródło: 100 najnowszych ciast siostry Anastazji.

Komentarze

  1. Urocze ciasteczka :)
    Współczuję tego zepsutego piekarnika...

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam kilka do kawki :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy przez gotowane zoltka masz na mysli zoltka z jajek na twardo? Bo tego jeszcze nie widzialam w przepisie na ciastka...

    OdpowiedzUsuń
  4. My new way - Tak z ugotowanych na twardo jajek :), dosyć często u starsze kucharki posiadają bardzo stare przepisy z dodatkiem gotowanych żółtek. Gotowane żółtka sprawiają że ciasto jest bardziej kruche. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)