Piwne golonko z wolnowara Crock-Pot
Uwielbiam golonkę w każdej postaci, zwłaszcza tą robioną na piwie. Tym razem przyrządziłam ją w wolnowarze, nic się nie przypaliło, nie musiałam pilnować, ustawiłam czas i po 5 godzinach miałam cudownie rozpływające się w ustach mięso. Często korzystam z wolnowaru w kuchni, bo jest naprawdę wygodny, kilka godzin i danie gotowe, więc jeżeli zastanawiacie się jeszcze nad zakupem to zdecydowanie polecam ten sprzęt bo jest bardzo przydatny. Polecam wolnowar firmy Crock-Pot jest bardzo dobrej jakości i a firma oferuje wiele rodzajów tych urządzeń.
Składniki:
- 2 większe golonka
- 300 ml piwa
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- ziele angielskie
- listek laurowy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
Opis wykonania:
Golonkę płuczemy, wycieramy i opalamy nad palnikiem skórę, następnie nacieramy mieszanką z soli, pieprzu, papryki i czosnku, obsmażamy na patelni na rumiano.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do wolnowaru, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na plasterki, dodajemy do garnka, na to układamy obsmażone golonki.
Wlewamy połowę piwa, dodajemy listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
Ustawiamy czas na high około 5-6 godzin. W połowie czasu dodajemy pozostałe piwo.
Golonkę podajemy z ulubionymi dodatkami.
mój tata byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuń