Bułeczki dynie z oregano
Do zrobienia tego przepisu zainspirował mnie Pinterest na którym znalazłam owy przepis. Pochodzi on ze strony Inside The Rustick Kitchen. Bułeczki wyglądają i smakują obłędnie. Jest trochę zabawy, ale efekt jest tego wart.
Składniki: na 6- 8 bułeczek
- 1 i 1/2 szklanki puree z dyni
- 4 szklanki mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży lub 25 g zwykłych
- 3-5 łyżek zimnej wody
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
Opis wykonania:
Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże lub rozkruszamy z mąką świeże. Dodajemy roztarte oregano, oliwę, sól i puree. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dzielimy i formujemy bułeczki. Bułeczkę układamy na dratwie i tworzymy wzór na krzyż obracając bułeczkę.Warto dratwę zamoczyć w oleju by nie przywarła zbytnio do ciasta, wiążemy sznurek. Bułeczki odstawiamy na kolejne 10 minut. Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Ale superowe! :))
OdpowiedzUsuń