Szarlotka z brzoskwiniami w idealnym cieście
Oto przepis na szarlotkę idealną, wspaniałe miękkie rozpływające się w ustach ciasto oraz nadzienie jabłkowe z dodatkiem brzoskwiń mmm... to musi być pyszne. Uzupełnieniem całości jest pyszna herbatka "Arktyczny ogień". Po jej otwarciu po kuchni uniósł się wspaniały aromat wszystkiego co bardzo lubię w dodatkach min. cynamon, czekolada, skórka pomarańczowa, imbir, kardamon i czerwony pieprz. Herbata wspaniale rozgrzewa jest idealna wręcz na zimowe dni. Tą i wiele innych wspaniałych herbat i różnego rodzaju kawy znajdziecie na CoZaHerbata.pl Polecam :)
Składniki duża blacha 39x26 cm
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier do smaku
- 1 puszka brzoskwiń
Opis wykonania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Dusimy na małym ogniu do uzyskania musu, w razie potrzeby lekko podlewamy wodą. Gdy jabłka już będą gotowe, dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie oraz cynamon, mieszamy i próbujemy jeżeli mus jest mało słodki dosładzamy wg. własnego smaku- jedni wolą bardziej słodkie inni mniej ;). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy na połowę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wykładamy na blaszkę, delikatnie nakłuwamy, wykładamy masę jabłkową, na wierzch druga połowę rozwałkowanego ciasta, nakłuwamy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 minut.
Szarlotka z pewnością przepyszna :)
OdpowiedzUsuńA herbatka zapowiada się ciekawie, lubię takie kombinacje :)
Ja również :D
Usuń