Pączki zwykłe obgotowywane przed smażeniem
Tradycyjnie jak co roku chociaż jeden przepis na paczki musi być. Ten jest bardzo stary, a dzięki obgotowaniu pączków przed smażeniem zużywamy dużo mniej tłuszczu, bo paczki go tak nie chłonną. Dzięki temu uzyskujemy troszeczkę bardziej dietetyczne ;).
Składniki : na 20-25 szt.
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki pszennej do podsypywania
- 1/3 szklanki cukru drobnego
- 5 sztuk jaj
- 6 dag masła
- 3 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie
- 1 szklanka marmolady
Opis wykonania:
W podgrzanym lekko ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy dodajemy utarte z cukrem i solą żółtka, ubitą pianę z białek, oraz wyrośnięty rozczyn, zarabiamy ciasto. Dalej wyrabiamy dodając rozpuszczone zimne masło, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy z ciasta wałek i dzielimy na 20 części, każdą część rozpłaszczamy, na środek kładziemy marmoladę i formujemy pączki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
W dużym garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wkładamy partiami wyrośnięte paczki, gdy tylko wypłyną na wierzch wyciągamy i odsączamy na papierowych ręcznikach.
Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html