Mazurek czekoladowy
Kto nie lubi mazurków, a zwłaszcza jak pięknie wyglądają i tak też smakują? Ten jest prosty i szybki w wykonaniu. A jak u Was przygotowania do świąt? Ja mam zamiar jutro umyć okna ;).
Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 1 szklanka śmietany 18 %
- 25 dag margaryny lub masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- od 2 do 3 szklanek mąki
Masa czekoladowa
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 13 dag masła
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
Opis wykonania:
Ciasto
Wyrabiamy ciasto z podanych składników, szybko i energicznie. Ilość mąki jest zależna od tego, ile wchłonie ciasto (u mnie były to 3 szklanki). Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość 1 cm i układamy w blaszce (30 cm x 30 cm), podnosząc jednocześnie brzegi na 2 cm. Pieczemy w 180 C około 30 minut. Studzimy.
Masa:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, masło oraz kakao. Gotujemy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy i wsypujemy przesiane mleko w proszku, energicznie mieszamy i wykładamy jeszcze gorącą masę na wystudzony spód. Dowolnie dekorujemy.
Mi z tego przepisu wyszły dwa prostokątne mazurki.
Wspaniale! Od razu poczułam lekki powiew wiosny, bo właśnie mazurki mi się z nią kojarzą 😁😍🌺 ja jeszcze nie odwolalam zimy na swoim blogu, ale zapraszam do podejrzenia ciekawego przepisu na mus truskawkowy
OdpowiedzUsuńWww.kuchnia-pelna-smaku.blogspot.com
Pozdrawiam 😍