Kurczak po baskijsku
Przepis zaczerpnięty z podpowiedzi znajomego ,który podpowiedział ten przepis znajomej na czacie :). Więc nie wiedząc co zrobić na obiad wypróbowałam. I powiem szczerze jeżeli jeszcze go nie robiliście, musicie wypróbować ten przepis jest naprawdę wyśmienity i nadaje się na każdą okazję. Przepis zaczerpnęłam ze strony Ugotuj.to
1. Kurczaka dzielimy na 6 części, które solimy i oprószamy lekko mąką.W dużym rondlu rozgrzewamy połowę oliwy i rumienimy na niej mięso. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
2. Paprykę myjemy, kroimy na paseczki, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Boczek i grzyby drobno kroimy.Cebulę kroimy w piórka.
3. Mięso wyciągamy z rondla, tłuszcz wylewamy i zastępujemy go pozostałą oliwą. Podsmażamy cebulę i boczek, następnie dodajemy pieczarki, paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy, obrany i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy podanymi przyprawami.
4. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut, po tym czasie wkładamy ponownie mięso mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki i gotujemy na mniejszym ogniu ok. 30 minut.
Składniki :
- 1 kurczak
- 4 cebule
- 4 papryki - 2 zielone, 2 czerwone
- 1 kg i 250 g pomidorów
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g pieczarek
- 4 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liście laurowe
- liście pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki mąki
- pieprz, sól, tymianek
Opis wykonania :
1. Kurczaka dzielimy na 6 części, które solimy i oprószamy lekko mąką.W dużym rondlu rozgrzewamy połowę oliwy i rumienimy na niej mięso. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
2. Paprykę myjemy, kroimy na paseczki, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Boczek i grzyby drobno kroimy.Cebulę kroimy w piórka.
3. Mięso wyciągamy z rondla, tłuszcz wylewamy i zastępujemy go pozostałą oliwą. Podsmażamy cebulę i boczek, następnie dodajemy pieczarki, paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy, obrany i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy podanymi przyprawami.
4. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut, po tym czasie wkładamy ponownie mięso mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki i gotujemy na mniejszym ogniu ok. 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html