Kurczak po baskijsku

Przepis zaczerpnięty z podpowiedzi znajomego ,który podpowiedział ten przepis znajomej na czacie :). Więc nie wiedząc co zrobić na obiad wypróbowałam. I powiem szczerze jeżeli jeszcze go nie robiliście, musicie wypróbować ten przepis jest naprawdę wyśmienity i nadaje się na każdą okazję. Przepis zaczerpnęłam ze strony Ugotuj.to





 Składniki :

  • 1 kurczak
  • 4 cebule
  • 4 papryki - 2 zielone, 2 czerwone
  • 1 kg i 250 g pomidorów
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g pieczarek
  • 4 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liście laurowe
  • liście pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • pieprz, sól, tymianek

Opis wykonania :


1.  Kurczaka dzielimy na 6 części, które solimy i oprószamy lekko mąką.W dużym rondlu rozgrzewamy połowę oliwy i rumienimy na niej mięso. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.

2. Paprykę myjemy, kroimy na paseczki, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Boczek i grzyby drobno kroimy.Cebulę kroimy w piórka.

3. Mięso wyciągamy z rondla, tłuszcz wylewamy i zastępujemy go pozostałą oliwą. Podsmażamy cebulę i boczek, następnie dodajemy pieczarki, paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy, obrany i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy podanymi przyprawami.

4. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut, po tym czasie wkładamy ponownie mięso mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki i gotujemy na mniejszym ogniu ok. 30 minut.




















Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)