Ciasto Tygrysek

Kolejne pyszne ciasto, trochę pracochłonne, ale pyszne więc warte wypróbowania. Pięknie się prezentuje i też tak smakuje.



Składniki :

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku

Mak

  • 250 g maku mielonego gotowego
  • bakalie
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko

Rolada

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 kostka masła
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku

Dodatki

  • 3 galaretki smak dowolny
  • 5 łyżek marmolady
  • mały słoik powideł
  • brzoskwinie w puszce

Opis wykonania:


Rolada

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na największej blaszce 24x39 cm wyłożonej papierem i pieczemy około 12 - 15 minut w 180 C , sprawdzamy patyczkiem nie możemy ciasta przesuszyć bo wówczas rolada nam popęka. Ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem kryształem i zwijamy w rulon. Gdy lekko przestygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy marmoladą, ponownie zwijamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Mak

Ja kupiłam gotowy zmielony należy go przyrządzić według przepisu na opakowaniu i na końcu dodać jajko. Można użyć gotowego z puszki.


Masa 

Ja przyrządziłam z podwójnej porcji czyli z 1L z tym że dodałam tylko 3 budynie i 1 opakowanie cukru waniliowego, reszta podwójnie.
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń. Słodzimy do smaku.


Ciasto kruche

Z podanych składników zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto smarujemy powidłami. Resztę ciasta rozwałkowujemy i robimy pierogi z nadzieniem z maku, układamy na posmarowanym cieście. Pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy.


Złożenie

Ciasto kruche z pierogami , masa budyniowa, plastry rolady, pomiędzy pokrojone drobno brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką 3 rozrobić w 1 L wody.

źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji




Imieniny u cioci

Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)