Crumble śliwkowo-gruszkowe
Wspaniałe owoce z nutą cynamonu i imbiru pod pełnoziarnistą kruszonką czy może być coś lepszego na te jesienne dni - chyba nie :). W końcu wykorzystałam moje dawno zakupione kokilki do zapiekania, a że leżały mi owoce i szkoda było je zmarnować pomysł padł na owe crumble. Przepis można sobie swobodnie modyfikować według uznania, podane z lodami stanowią wspaniałe uwieńczenie pysznego obiadu czy kolacji.
Śliwki i gruszki myjemy, gruszki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śliwki kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy z imbirem i cynamonem. Nakładamy do 4 kokilek, do każdej wlewamy łyżkę likieru. Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Posypujemy owoce, pieczemy w 180C około 20 minut .
Składniki :
- 4 duże śliwki
- 2 gruszki
- 100 g masła
- 150 g maki pełnoziarnistej
- 100 g cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- po łyżce likieru Amaretto
Opis wykonania:
Śliwki i gruszki myjemy, gruszki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śliwki kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy z imbirem i cynamonem. Nakładamy do 4 kokilek, do każdej wlewamy łyżkę likieru. Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Posypujemy owoce, pieczemy w 180C około 20 minut .
Pyszny deser! A jakie ładne formy do zapiekania... :)
OdpowiedzUsuńpysznie:) chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńpysznie:) chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńpiękne naczynka :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńA te kokilki zachwycające :) Ogromnie mi się podobają :)
Dziękuje wszystkim :) tak naczynka są boskie dostałam je na Westlingu za 4 sztuki dałam 39 zł jak na takie to nie wiele ;)
OdpowiedzUsuń