Ciasteczka z konfiturą z pigwy
Przedstawiam pyszne ciasteczka z konfiturą z pigwy, same pyszności smaczne serowe ciasto połączone z aromatyczną konfiturą mmm...
Z mąki, sera, masła i szczypty soli zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto, następnie cienko wałkujemy i kroimy na kwadraty 5x5 cm.
Na środku każdego kładziemy łyżeczkę konfitury i sklejamy przeciwległe rogi.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 C na złoty kolor około 12 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 20 dag białego sera trzykrotnie zmielonego
- 20 dag masła
- 20 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- słoik dowolnej konfitury
- cukier puder
Opis wykonania:
Z mąki, sera, masła i szczypty soli zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto, następnie cienko wałkujemy i kroimy na kwadraty 5x5 cm.
Na środku każdego kładziemy łyżeczkę konfitury i sklejamy przeciwległe rogi.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 C na złoty kolor około 12 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Fajne te ciasteczka :-) pamiętam jak kiedyś kupowałam takie w cukierni z wiśnią. Muszę je upiec bo bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że zagniatamy też z masłem?
OdpowiedzUsuńTak z masłem :), zaraz poprawię.
OdpowiedzUsuń