Drożdżówki z nutellą
Udało mi się po raz kolejny wziąć udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" tym razem oto bułeczki z nutellą... mniam :). Bułeczki są pyszne i proste w przygotowaniu i mimo zmęczenia po podróży po krótkim wypoczynku w Londynie jakoś się zmusiłam - kolejna wymówka by dopiero jutro zasiąść do nauki ;). Akcja trwa aż do niedzieli więc jeżeli macie ochotę dołączyć zachęcam. Bułeczki są naprawdę smaczne, zamiast nutelli można użyć domowego budyniu czekoladowego, jabłek duszonych czy sera. Przepis pochodzi z bloga https://qchnia.wordpress.com/2008/10/18/drozdzowki-z-nutella/ tam też dokładne instrukcje krok po kroku :).
Masło roztopić dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po minionym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm.
Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nutellę oraz migdał lub orzech. Zamknąć po bokach, aby nutella się ze środka nie wydostała i zwinąć.
Bułeczki układamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawiamy do pieczenia na 25 min w temp. 180C lub 10 min w 220C
Wraz ze mną piekły :):
Składniki : Cytuje
- 0,5kg mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- nutella,
- 8og masła,
- 80g cukru,
- 30g świeżych drożdży
- sól
- białko do posmarowania* u mnie żółtko rozmieszane z łyżką mleka
- 8 łyżek cukru pudru na lukier (niekoniecznie)* nie lukrowałam
- kilka migdałów lub orzechów do środka (niekoniecznie)* nie dodawałam
WYKONANIE :
Masło roztopić dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po minionym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm.
Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nutellę oraz migdał lub orzech. Zamknąć po bokach, aby nutella się ze środka nie wydostała i zwinąć.
Bułeczki układamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawiamy do pieczenia na 25 min w temp. 180C lub 10 min w 220C
Wraz ze mną piekły :):
- Kasia z bloga Mia cucina
- Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
- Jolanta Boczkowska f
- Olga z bloga Cukry proste
- Iza z bloga Smaczna Pyza
- Joanna z bloga Grunt to przepis
- Jola z bloga Smaki mojego domu
- Magda z bloga Kulinarna piniata
- Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją
- Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
- Monika z bloga Matka Wariatka
- Alina z bloga Ala piecze i gotuje
- Ewa Czarnik
Ja tym razem nie dam rady, ale upiekę innym razem :-) pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły! Jutro też się za nie zabieram:)
OdpowiedzUsuńAle śliczne! Bardzo podoba mi się ich kształt ;) A nadzienie jeszcze bardziej!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Dziekuje za wspolne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie pysznych bułeczek.
OdpowiedzUsuńPrześlicznie się upiekły:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDzięki za świetną zabawę i do następnego Wspólnego Wypiekania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne wypiekanie. Do następnego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział :) super upieczone
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne drożdżówki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuń