Francuskie rożki z jabłkami
Kolejny weekendowy wypiek w "Wypiekaniu na śniadanie " tym razem Małgosia zaproponowała domowe ciasto francuskie nadziane jabłkami. Jak tu się nie skusić mimo ostrego zapalenia oskrzeli i jutrzejszego wylotu na chrzciny, ale udało się - jak to mówią dla chcącego nic trudnego. I warto było domowe ciasto francuskie jest tak delikatne i pyszne, że żadne kupne mu nie dorówna! Wypróbujcie ;).
275g mąki
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki soku z cytryny
Nastawić lodówkę na bardzo niską temperaturę. Roztopić 25g masła. Przenieść na stolnicę 250g mąki, w środku zrobić zagłębienie. Wlać roztopione masło, dodać sól i żółtko, zagnieść.
Dodać tyle wody by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie umyć jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml )
Odstawić do ostygnięcia.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, rozwałkowane ciasto powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane przygotowane wcześniej ale być trzy razy dłuższe.
Pośrodku ciasta położyć ciasto maślane, zagiąć krawędzie i jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, powtarzać tę czynność przynajmniej 3 razy.
Rozgrzać piekarnik do 225 C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i ostrym nożem pokroić kwadraty. Z dwóch stron posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, po środku ułożyć farsz z jabłek, złożyć w trójkąt i ścisnąć brzegi. Piec na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut, odstawić do ostygnięcia i polukrować.
Smacznego!
Wraz ze mną wypiekały :
Przepis z książki Francja na słodko
Składniki ciasto na 8szt
275 g masła
275g mąki
szczypta soli
1 żółtko
Składniki: nadzienia
800g jabłek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Lukier
40g cukru pudru
2-3 łyżeczki soku z cytryny
Ponadto: mąka do podsypania blatu
żółtko do smarowania wierzchu
Przygotowanie:
Nastawić lodówkę na bardzo niską temperaturę. Roztopić 25g masła. Przenieść na stolnicę 250g mąki, w środku zrobić zagłębienie. Wlać roztopione masło, dodać sól i żółtko, zagnieść.
Dodać tyle wody by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie umyć jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml )
Odstawić do ostygnięcia.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, rozwałkowane ciasto powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane przygotowane wcześniej ale być trzy razy dłuższe.
Pośrodku ciasta położyć ciasto maślane, zagiąć krawędzie i jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, powtarzać tę czynność przynajmniej 3 razy.
Rozgrzać piekarnik do 225 C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i ostrym nożem pokroić kwadraty. Z dwóch stron posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, po środku ułożyć farsz z jabłek, złożyć w trójkąt i ścisnąć brzegi. Piec na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut, odstawić do ostygnięcia i polukrować.
Smacznego!
Wraz ze mną wypiekały :
- Iza z bloga Smaczna Pyza
- Małgosia z bloga Smaki Alzacji
- Ula z bloga Foodnotes
- Kasia z bloga Mia cucina
Przepiekne wyszly!
OdpowiedzUsuńSuper pyszne rożki. Uwielbiam takie. Zdrówka Ci życzę :)
OdpowiedzUsuńCudowne. Ja niestety tym razem nie dam rady. Ale zrobię je później bo wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńsmak wyjątkowy i to ciasto rozpływające się w ustach! dla mnie pycha! dzieki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń